Det elektroniske menneske:

Hjælp til parkinson-, depressions- og kronisk smerte patienter

/// AKTUELT FOREDRAG OM BANEBRYDENDE NY FORSKNING

Ny forskning giver håb for de med Parkinsons sygdom, depression og kroniske smerter.

Hjernestimulation er nu mulig mod neurologisk og psykiatrisk sygdom samt kroniske smerter.
Sygdomme som Parkinsondepression og kronisk smerte kan i dag behandles med en hjerneoperation, hvor elektroder indsættes i centralnervesystemet. En svag elektrisk strøm korrigerer her de abnorme sygdomsfremkaldende aktiviteter i nervebanerne.
Neurokirurgisk forskning i neuromodulation med ’dyb hjernestimulation’ til behandling af Parkinson, epilepsi, kroniske smerter, vandladningsforstyrrelser, anoreksi og ekstrem fedme viser lovende resultater og er afprøvet på dyr og i visse tilfælde også på patienter.

Forskerne anvender minigrise som neurokirurgiske forsøgsdyr, da disse grises relativt store hjerne muliggør indoperation af hjernestimulationselektroder beregnet til brug på mennesker.
Neurokirurgerne har også indført og videreudviklet et kirurgisk behandlingstilbud til patienter med kroniske smerter: her stimuleres nervesystemet via rygmarven. Ved et mindre kirurgisk indgreb lægges en elektrode ind i rygmarvskanalen og forbindes til en slags pacemaker som placeres under huden og som sender svage strømimpulser til elektroden. Som noget helt nyt har neurokirurgerne påbegyndt behandlingen for Parkinson hvor gangproblemer er det dominerende symptom.

Underviser: Jens Christian Hedemann Sørensen, professor, overlæge, afdeling for Hjerne & Rygkirurgi, Århus Universitetshospital.

Tid: Torsdag den 28/10 kl. 17.00-18.45.
Sted: AAU, Strandvejen 12-14, Aalborg C.
Pris: Kr. 155.
Tilmelding nødvendig.

Mere info og tilmelding