Yngre med parkinson

Er du under 56 år og har parkinson, er du efter internationale termer ’ung’. På denne side kan du finde viden, netværk og inspiration til dig, der er ung med parkinson.

Ny med diagnosen?

Som ung diagnosticeret kan man godt føle sig lidt alene, men i Parkinsonforeningen har du rig mulighed for at finde andre ligesindede. At være en del af et netværk kan gøre en stor forskel for den enkelte, vi opfordrer derfor til, at du benytter dig af nogle af tilbuddene.

Film om livet som yngre

Netværk for Yngre med parkinson står bag udgivelsen tre kortfilm, der skal sætte ansigt og ord på, hvordan man kan leve et godt liv som yngre parkinsonramt, sygdommen til trods.

I filmene følger vi Hannah (33), Jette (45) og Claus (49) på en helt almindelig dag, mens de åbent og ærligt fortæller om hver deres udfordringer med sygdommen og hvordan de har valgt at tackle dem.

Jette er 45 år og bor alene med sine to sønner. I filmen her fortæller hun om vigtigheden af at holde sin finmotorik ved lige, og om at tale med sine børn om en kronisk sygdom. Og husk så, at det kan være helt okay at bande!

Hannah er 32 år, og i arbejde på fuld tid. Her fortæller hun om fleksibel indretning af arbejdslivet og om vigtigheden af, at være åben om sin sygdom.

Claus er 49 år, og arbejder i egen virksomhed med reparation af symaskiner. Her fortæller han om håndtering af træthed i arbejdstiden, og om få en sygdom, som ikke ret mange kender til.

Find andre som dig

Rundt om i landet er der adskillige lokale netværk, arrangementer og Facebookgrupper for yngre med parkinson. I disse grupper kan man holde sig orienteret om både lokale og landsdækkende caféeftermiddage, sportsarrangementer, events og meget mere.

Derudover kan du søge sparring ved at lave opslag om problemstillinger, man oplever i forhold til sin sygdom. Du kan tilgå de regionale Facebook-netværksgrupper for yngre via linkene herunder. Disse Facebookgrupper er uafhængige af Parkinsonforeningen.

Facebookgrupper:

Facebookgrupper og de fleste arrangementer er drevet af frivillige kræfter, så hvis du vil være med til at gøre en forskel enten i lokalområdet eller landsdækkende, er du meget velkommen til at kontakte andre frivillige. Der er altid brug for nye kræfter. På billedet herunder kan du se inddelingen af yngreområder i Parkinsonforeningen.

Årsmøde

Der afholdes nyt Årsmøde for yngre med parkinson den 19.-20. november 2022. Mere info følger.
Denne weekend kan du møde andre Yngre med parkinson.

Weekendkurser for nydiagnosticerede

Parkinsonforeningen afholder bl.a. flere gange om året oplysningskurser på Sano i Skælskør, Aarhus og Middelfart. Kurset ’Fase 1’ er målrettet nydiagnosticerede og deres nærmeste pårørende, og byder på en bred vifte af oplæg, socialt samvær og fysisk træning.

LÆS MERE: Kurser for nydiagnosticerede

Kom i kontakt

Yngre kontaktpersonerne kommer fra hele landet og kan kontaktes for en uformel snak. Personerne repræsenterer et bredt udsnit af mænd og kvinder – nogle har haft sygdommen i kort tid, andre i mange år.


Fælles for kontaktpersonerne er, at de gerne vil tage sig tid til en uformel snak om det daglige liv med parkinson. Det er derfor ikke ekspertviden, du kan forvente af kontaktpersonerne, men til gengæld dialog om ganske almindelige dagligdagsting og -tanker.

Gruppen er ligeledes en arbejdsgruppe under Parkinsonforeningen.

Jette Günther Nedergaard Collins (1968), Fyn
Diagnose: 2009.
Job: Fleksjob som folkeskolelærer.
Interesser: Træning, dans, løb, fodbold, badminton, frivilligt arbejde.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Suppleant i Fyns kreds, danseambassadør, ressourceperson på rehabiliteringskurser for fase 1, arrangør af diverse aktiviteter samt underviser i dans og gymnastik.
Kontakt mig om: Job, fleksjob, børn, træning og foreningsarbejde.
jetteguntherandersen@gmail.com
61 77 56 20

Hannah Lene Petersen (1985), København/Frederiksberg
Job: Digitaliseringskonsulent i Københavns Kommune
Interesser: Alt kreativt, tekst, billede.
Diagnose: 2010. Ligeledes pårørende til mor og mormor med parkinson.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Medlem af hovedbestyrelsen, Yngre kontaktperson i Kreds København/Frederiksberg.
Kontakt mig om: Socialt liv og selvværd, netværksmuligheder, arbejdsliv, ret og regler omkring offentlig støtte samt det at være pårørende som barn eller ung
empre@godmail.dk

Jette Oppelstrup (1973), København
Job: Arbejder pt. 16 timer om ugen i et fastholdelsesfleksjob som urmager. Har været i firmaet siden 1999.
Interesser: Er mor til to drenge, Ole er født i 2006 og Jens er fra 2009. Bor i Herlev. I min fritid træner jeg, ser venner og familie. Elsker gør-det-selv projekter, og at brodere korssting! Fik Parkinson diagnosen i januar 2017. Dyrker boksning, løb, fitness samt træner hos fysioterapeuten flere gange ugentligt. Var på Montebello i november 2019.
Kontakt mig om: Børn/unge og parkinson og om at være “ung” med parkinson.
joppelstrup@hotmail.com

Claus Bonde (1975), Aalborg
Job: Murersvend, på flex tid (29 timer).
Interesser: Bor alene, sammen med min søn Lucas på 15 år. Jeg nyder at slappe af med en god bog eller på sofaen med fjernbetjeningen. Ellers spiller jeg en del fodbold, både i almindelig klub og parkinson-regi. Jeg løber også en del, da det er godt for mig både fysisk og psykisk. Derudover styrketræner jeg, bokser, spiller padel tennis og når der er mulighed for det går jeg til parkinsontræning hos en fys, hvor der er fokus på koordination og balance. Jeg fik parkinson diagnosen i juli 2017.
Kontakt mig om: Alt, intet er for stort eller småt. Jeg er dog mest interesseret i træning og træningstilbud. At være på arbejdsmarkedet med parkinson. Livet med parkinson som ung, og med hjemmeboende børn.
Clausbbonde@hotmail.com

Karin Sihm (1971), Aarhus
Diagnose : 2015
Job: ansat som husmor i beboerhus, fleksjob 10 t/ uge.
Interesser : træning i form af styrketræning , cirkeltræning hos fysioterapeut , løb og badminton. Synger i et band , hvor vi spiller rock/pop kopier og håber snart på småjobs til private fester og firmafester Strikker, hækler og syr Havearbejde og diverse småprojekter i hus og have.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Medlem af styregruppen og med fra start i gruppen i Midtjylland
Kontakt mig om : diverse spørgsmål vedr. det at være ung med parkinson, job, fleksjob, yngre netværksgruppe mm.
karinsihm@gmail.com

Jakob Hededam Olsen (1982), Odense
40 år, gift på 4. år med Trine, sammen har vi en søn, Marvin på 6, samt en bonusdatter, Vega, på 15. Jeg fik diagnosen som 38-årig. Jeg arbejder fuld tid på en maskinfabrik som blæksprutte på hele fabrikken. Har administrativt arbejde med bl.a. kontakten til div. myndigheder, giver en hånd i produktionen og alt det indimellem. Min fritid er sparsom. Den går med familie, hus og træning. Jeg er på hold hos fyssen 2 gange om ugen. Derudover cykler jeg mountainbike og landevej ca. en gang om ugen.
jakobolsen@live.dk

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.