Yngre med parkinson

Er du under 55 år og har parkinson, er du efter internationale termer ’ung’. På denne side kan du finde viden, netværk og inspiration til dig, der er ung med parkinson.

Ny med diagnosen?

Som ung diagnosticeret kan man godt føle sig lidt alene, men i Parkinsonforeningen har du rig mulighed for at finde andre ligesindede. At være en del af et netværk kan gøre en stor forskel for den enkelte, vi opfordrer derfor til, at du benytter dig af nogle af tilbuddene.

Se her! Der afholdes årsmøde for yngre med parkinson for første gang d. 21-22. november 2021 på Vejen Idrætscenter. Læs mere om mødet her

Film om livet som yngre

Netværk for Yngre med parkinson står bag udgivelsen tre kortfilm, der skal sætte ansigt og ord på, hvordan man kan leve et godt liv som yngre parkinsonramt, sygdommen til trods.

I filmene følger vi Hannah (33), Jette (45) og Claus (49) på en helt almindelig dag, mens de åbent og ærligt fortæller om hver deres udfordringer med sygdommen og hvordan de har valgt at tackle dem.

Jette er 45 år og bor alene med sine to sønner. I filmen her fortæller hun om vigtigheden af at holde sin finmotorik ved lige, og om at tale med sine børn om en kronisk sygdom. Og husk så, at det kan være helt okay at bande!

Hannah er 32 år, og i arbejde på fuld tid. Her fortæller hun om fleksibel indretning af arbejdslivet og om vigtigheden af, at være åben om sin sygdom.

Claus er 49 år, og arbejder i egen virksomhed med reparation af symaskiner. Her fortæller han om håndtering af træthed i arbejdstiden, og om få en sygdom, som ikke ret mange kender til.

Find andre som dig

Rundt om i landet er der adskillige lokale netværk, arrangementer og Facebookgrupper for yngre med parkinson. I disse grupper kan man holde sig orienteret om både lokale og landsdækkende caféeftermiddage, sportsarrangementer, events og meget mere.

Derudover kan du søge sparring ved at lave opslag om problemstillinger, man oplever i forhold til sin sygdom. Du kan tilgå de regionale Facebook-netværksgrupper for yngre via linkene herunder. Disse Facebookgrupper er uafhængige af Parkinsonforeningen.

Facebookgrupper:

Facebookgrupper og de fleste arrangementer er drevet af frivillige kræfter, så hvis du vil være med til at gøre en forskel enten i lokalområdet eller landsdækkende, er du meget velkommen til at kontakte andre frivillige. Der er altid brug for nye kræfter. På billedet herunder kan du se inddelingen af yngreområder i Parkinsonforeningen.

Årsmøde

Der er Årsmøde for yngre med parkinson d. 21-22. november 2021 på Vejen Idrætscenter.
På denne weekend kan du møde andre Yngre med parkinson.
LÆS MERE: Årsmøde for yngre med parkinson

Weekendkurser for nydiagnosticerede

Parkinsonforeningen afholder bl.a. flere gange om året oplysningskurser på Sano i Skælskør, Aarhus og Middelfart. Kurset ’Fase 1’ er målrettet nydiagnosticerede og deres nærmeste pårørende, og byder på en bred vifte af oplæg, socialt samvær og fysisk træning.

LÆS MERE: Kurser for nydiagnosticerede

Kom i kontakt

Yngre kontaktpersonerne kommer fra hele landet og kan kontaktes for en uformel snak. Personerne repræsenterer et bredt udsnit af mænd og kvinder – nogle har haft sygdommen i kort tid, andre i mange år.


Fælles for kontaktpersonerne er, at de gerne vil tage sig tid til en uformel snak om det daglige liv med parkinson. Det er derfor ikke ekspertviden, du kan forvente af kontaktpersonerne, men til gengæld dialog om ganske almindelige dagligdagsting og -tanker.

Gruppen er ligeledes en arbejdsgruppe under Parkinsonforeningen.

Jette Günther Nedergaard Collins (1968), Fyn
Diagnose: 2009.
Job: Fleksjob som folkeskolelærer.
Interesser: Træning, dans, løb, fodbold, badminton, frivilligt arbejde.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Suppleant i Fyns kreds, danseambassadør, ressourceperson på rehabiliteringskurser for fase 1, arrangør af diverse aktiviteter samt underviser i dans og gymnastik.
Kontakt mig om: Job, fleksjob, børn, træning og foreningsarbejde.
jetteguntherandersen@gmail.com
61 77 56 20

Brian Henriksen (1966), Fyn
Diagnose: 2013.
Job: Fleksjob som automekaniker.
Interesser: Fiskeri, cykling, modeltog, natur og have.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Aktiv i yngrenetværket på Fyn.
Kontakt mig om: Hvis du er ny diagnosticeret og har brug for en snak eller et råd ift. jobmarkedet, herunder fleksjob samt om yngrenetværksgrupper.
brian_henriksen@hotmail.com

Jørn Lodberg Vilstrup (1965), Fyn
Job: Invalidepensionist (siden 1995).
Interesser: Hus, have og træning.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Medarrangør af klubbens cafeer.
Kontakt mig om: Symptomer, DBS og dystoni.
j.vilstrup@pc.dk
21 65 88 99

Hannah Lene Petersen (1985), København/Frederiksberg
Job: Digitaliseringskonsulent i Københavns Kommune
Interesser: Alt kreativt, tekst, billede.
Diagnose: 2010. Ligeledes pårørende til mor og mormor med parkinson.
Aktiviteter i Parkinsonforeningen: Medlem af hovedbestyrelsen, Yngre kontaktperson i Kreds København/Frederiksberg.
Kontakt mig om: Socialt liv og selvværd, netværksmuligheder, arbejdsliv, ret og regler omkring offentlig støtte samt det at være pårørende som barn eller ung
empre@godmail.dk

Jette Oppelstrup (1973), København
Job: Arbejder pt. 16 timer om ugen i et fastholdelsesfleksjob som urmager. Har været i firmaet siden 1999.
Interesser: Er mor til to drenge, Ole er født i 2006 og Jens er fra 2009. Bor i Herlev. I min fritid træner jeg, ser venner og familie. Elsker gør-det-selv projekter, og at brodere korssting! Fik Parkinson diagnosen i januar 2017. Dyrker boksning, løb, fitness samt træner hos fysioterapeuten flere gange ugentligt. Var på Montebello i november 2019.
Kontakt mig om: Børn/unge og parkinson og om at være “ung” med parkinson.
joppelstrup@hotmail.com

Claus Bonde (1975), Aalborg
Job: Murersvend, stadig på fuldtid.
Interesser: Bor sammen med min kæreste Helle i en sammenbragt familie med 5 børn i alderen 8-17 år. Jeg nyder at slappe af med en god bog eller på sofaen med fjernbetjeningen. Ellers spiller jeg en del fodbold, både i almindelig klub og parkinson-regi. Jeg løber også en del, da det er godt for mig både fysisk og psykisk. Derudover styrketræner jeg, og når der er mulighed for det går jeg til parkinsontræning hos en fys, hvor der er fokus på koordination og balance. Jeg fik parkinson diagnosen i juli 2017.
Kontakt mig om: Alt, intet er for stort eller småt. Jeg er dog mest interesseret i træning og træningstilbud. At være på arbejdesmarkedet med parkinson. Livet med parkinson som ung, og med hjemmeboende børn.
Clausbbonde@hotmail.com

Arbejdsgruppe for 'Flere yngre medlemmer'

Som en del af foreningens strategiske arbejde er der nedsat en arbejdsgruppe, der arbejder med, hvordan foreningen kan få flere yngre medlemmer. Gruppens formand er Dorthe Nakskov Ilsfort, der kan kontaktes på dorthe@nakskov.org.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.