Ung med parkinson

Er du under 55 år og har parkinson, er du efter internationale termer ’ung’. Som ung diagnosticeret kan man godt føle sig lidt alene, men i Parkinsonforeningen har du rig mulighed for at finde andre ligesindede. 

At være en del af et netværk kan gøre en stor forskel for den enkelte, vi opfordrer derfor til, at du benytter dig af nogle af tilbuddene.

Parkinsonforeningen afholder bl.a. flere gange om året oplysningskurser på Sano i Skælskør, Aarhus og Middelfart. Kurset ’Fase 1’ er målrettet nydiagnosticerede og deres nærmeste pårørende, og byder på en bred vifte af oplæg, socialt samvær og fysisk træning.

LÆS MERE: Weekendkursus 

Film om livet som ung
På foreningens YouTubekanal finder du tre kortfilm, der sætter ansigt og ord på, hvordan man kan leve et godt liv som yngre parkinsonramt, sygdommen til trods. I filmene følger vi Hannah (33), Jette (45) og Claus (49) på en helt almindelig dag, mens de åbent og ærligt fortæller om hver deres udfordringer med sygdommen og hvordan de har valgt at tackle dem.

SE FILM: Yngre med parkinson

Derudover kan du også se en film med Dorthe og Lykke, der har knyttet tætte bånd via foreningen. Dorthe er 39 år og fik diagnosen for 2 år siden. Lykke er også 39 år og fik diagnosen for halvandet år siden.

SE FILM: Dorthe og Lykke

Find andre som dig
Rundt om i landet er der adskillige lokale netværk, arrangementer og Facebookgrupper for yngre med parkinson.

I disse grupper kan man holde sig orienteret om både lokale og landsdækkende caféeftermiddage, sportsarrangementer, events og meget mere. Ydermere kan man søge sparring ved at lave opslag om problemstillinger, man oplever i forhold til sin sygdom. Du kan tilgå de regionale Facebook-netværksgrupper for yngre via linkene herunder. Disse Facebookgrupper er uafhængige af Parkinsonforeningen. 

Facebookgrupper:

Facebookgrupper og de fleste arrangementer er drevet af frivillige kræfter, så hvis du vil være med til at gøre en forskel enten i lokalområdet eller landsdækkende, er du meget velkommen til at kontakte andre frivillige. Der er altid brug for nye kræfter. På billedet herunder kan du se inddelingen af yngreområder i Parkinsonforeningen. 

Parkinson kredse yngre - Kopi.jpg

Parkinsonforeningen har et særligt udvalg - ’Yngre Styregruppen’ - som består af 8 yngre parkinsonramte fra Jylland, Sjælland og Fyn. Gruppen har til opgave at sikre, at der er aktiviteter, information og støtte til yngre med parkinson. Jette Andersen er gruppens formand og kan kontaktes på 61 77 56 20 eller jettegandersen@privat.dk.

Brug for en snak?
Har du brug for en uformel snak? Eller har du spørgsmål, du ikke ved, hvor du ellers skal gå hen med i forhold til parkinson? Så kontakt en af styregruppens medlemmer - de vil altid tage sig tid til en god dialog og forsøge at hjælpe dig, så godt de kan. Kontaktinformation og lidt info om hvert af medlemmerne af Yngre Styregruppen finder du ved at følge nedenstående link. 

SE LISTE: Styregruppe

Træning
Der er mange fordele ved at træne og motionere, og for personer med parkinson kan træning være med til at mindske symptomerne på sygdommen. Samtidig kan træning være med til at øge livskvaliteten og gøre en bedre i stand til at klare hverdagens aktiviteter. Du kan læse meget mere om træning og parkinson ved at følge linket herunder. 

LÆS MERE: Træning og parkinson

Kost
En sund og varieret kost giver energi og overskud i løbet af dagen. Hvis man har parkinson kan man have et stort energibehov på grund af de motoriske problemer, sygdommen giver. Det kan derfor være en god ide at vide mere om, hvad der er sundt for kroppen. Da Parkinsonforeningen jævnligt får spørgsmål omkring kost og parkinson, har foreningen udarbejdet en brochure om emnet. Du kan læse brochuren ved at følge linket herunder. 

LÆS MERE: Til bords med parkinson

D
u har også mulighed for at ringe til Parkinsonforeningens rådgiver på området, diætist Dorte Colding. Hun har telefontid den sidste fredag i hver måned mellem kl. 14.00 -15.00 og har tlf. nr.: 61 10 21 66. Du kan desuden læse mere om behandling ved hjælp af diætist samt få besvaret andre spørgsmål omkring kost og parkinson ved at følge linket herunder. 

LÆS MERE: Diætist

Arbejde
Hvis du er yngre og har parkinson kan du sommetider oplever udfordringer i dit arbejdsliv. Derfor er det godt at kende dine rettigheder og forskellige muligheder for støtte, som kan gøre det muligt fortsat at passe dit arbejde. Hvad sker der fx, hvis du får behov for at sygemelde dig? Kan personlig assistance afhjælpe nogle af dine udfordringer på arbejdet eller vil du måske gerne fortsætte i et fleksjob på din arbejdsplads? Alt det og meget mere kan du læse om i folderen ved at følge linket herunder. 

LÆS MERE: På job med parkinson 

Børn
Som yngre med parkinson er der for manges vedkommende et familieliv, der skal passes. Det kan være, at man har hjemmeboende børn og i den forbindelse er det godt at vide mere om, hvordan familien kan håndtere sygdommen på en god måde. Du kan læse mere om det at have børn og parkinson ved at følge linket herunder. 

LÆS MERE: Børn og parkinson