Træning

Regelmæssig træning giver dig bedre livskvalitet. Regelmæssig træning  giver dig en følelse af velvære, bedre humør og gør at du kan klare hverdagens forskellige aktiviteter lettere.  Regelmæssig træning gør din hjerne ‘skarp’.

På foreningens YouTubekanal kan du finde en række træningsøvelser, som blev produceret af foreningen under den første nedlukning i forbindelse med covid-19. Samlet giver videoerne et træningsprogram på ca. 45 minutters træning excl. pauser. Træn det gerne 2-3 gange om ugen. Videoen er for alle med parkinson.

Under optagelse af træningsvideoer har de medvirkende fulgt de retningslinjer, Sundhedsstyrelsen har lavet til fysioterapeuter vedrørende coronaepidemien. Videoerne er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Hvorfor skal du træne?

Træning og bevægelse er vigtig for alle mennesker, men for mennesker med Parkinsons sygdom er det særlig vigtigt. Dette da Parkinsons sygdom er en progredierende sygdom, hvor undersøgelser viser, at personer med parkinson er i større risiko for at blive fysisk inaktive sammenlignet med deres jævnaldrende.

Den fysiske inaktivitet giver forøget risiko for forskellige livsstilssygdomme som f.eks. osteoporose, hjerte-/karsygdomme og diabetes. Ligeledes kan fysisk inaktivitet føre til social isolation.

Netop bevægelse og træning kan afhjælpe flere af disse fysiske og psykiske gener, som mange mennesker med parkinson oplever – gener som ofte er sekundære til selve diagnosen og altså betinget af den fysiske inaktivitet.

Generelt giver regelmæssig træning dig bedre livskvalitet og herunder følelse af velvære samt bedre humør.


Regelmæssig træning holder din hjerne skarp og styrker kroppen, så du kan opnå forbedret gang, bedre holdning og dermed få lettere ved at klare forskellige dagligdagsaktiviteter, så som at rejse sig fra en stol, vende sig i sengen mv. Mange mennesker med parkinson oplever også, at regelmæssig træning gør dem mere trygge ved at udføre forskellige aktiviteter og derved mindsker frygten for at falde.

Fordele ved træning

Førende forskere, neurologer og fysioterapeuter indenfor Parkinsons sygdom har opstillet følgende liste over mulige positive effekter ved regelmæssig træning. Træning kan altså både påvirke de motoriske og nonmotoriske symptomer ved Parkinson.

  • Forebyggelse af hjerte-/karsygdomme
  • Forebygge/forhale forværring af osteopose
  • Forbedret kognitiv funktion (evnen til at tænke, ræsonnere, analysere og huske)
  • Forebyggelse af depression
  • Forbedret søvn
  • Mindre tendens til forstoppelse
  • Nedsat fatigue (følelse af træthed og energiforladthed)
  • Forbedret evne til at udføre dagligdagsfunktioner
  • Forbedret udnyttelse af medicinen
  • Optimering af hjernes dopaminsystem

Hvordan træner du bedst?

Fysioterapeuten kan med sin store viden om fysisk aktivitet og bevægelse hjælpe dig på vej, så I sammen finder frem til, hvordan du træner bedst. Under hele sygdomsforløbet er der endvidere behov for en løbende vejledning i, hvordan man tilpasser sig til sygdommen og herunder forbliver så fysisk aktiv som muligt.

SE LISTE: Find fysioterapeuter

Det anbefales, at du træner mindst 150 minutter om ugen, hvor du helst skal blive varm, svede lidt og blive stakåndet (svært ved at samtale). Du kan f.eks. vælge at være fysisk aktiv 30 minutter fem dage om ugen. Hvis 30 minutter i streg er for meget for dig, så prøv at dele tiden op til f.eks. tre gange ti minutter.

Det er vigtigt, at der findes motivation til at træne, da træning bliver så meget lettere at udføre, når du har lyst til at bevæge dig og finder bevægeformen rar. Heldigvis kan man bevæge sig på mange forskellige måder og træning dækker således over en bred vifte af aktiviteter lige fra løb, stavgang, gåture, dans, golf, og en tur i såvel supermarkedet som fitnesscentret.

Træning kan både være hård fysisk træning af længerevarende karakter – såsom en lang cykeltur – men kan også være små træningssekvenser i løbet af dagen, hvor du laver balancetræning ved at stå på et ben ad gangen, eller når du øger tempoet for at komme hurtigt over et fodgængerfelt. Vigtigst er, at du sammen med fysioterapeuten finder frem til en ugentlig træningsplan, der passer dig.

Parkinson Boxing

Parkinson Boxing er en træningsform målrettet de symptomer, mennesker med parkinson har. Træningen har fokus på den fysiske form, hjernen og stemmen og er uden kropskontakt. Læs mere her og se hvor vi tilbyder boksehold i samarbejde med Danmarks Bokse-Union.

LÆS MERE: Parkinson Boxing

Dans med parkinson

Find dansehold nær dig og oplev, hvordan dans, musik og rytmik påvirker personer med parkinson. Danseholdene blev oprettet som en del af det treårige projekt ‘Dans med parkinson’ – du kan både deltage alene eller sammen med din partner. Alle er velkomne.

LÆS MERE: Dans med parkinson

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.