Video: Brev til Sundhedsvæsnet

Oprettet d. 20.12.2013

10 ildsjæle fra blandt andet Danske Regioners Sundhedsudvalg, Lægeforeningen og Dansk Selskab for Patientsikkerhed er gået sammen om en fin video, der fungerer som et åbent brev til Sundhedsvæsnet.

SE FILM: Se den korte film her

Ildsjæle smider kitlen og skjorten
Selv skriver gruppen bag filmen, at de gerne vil opfordre sundhedsvæsenet til at møde patienterne i øjenhøjde og lytte til patienternes bekymringer:

"Hej Sundhedsvæsen,

Selv om der ofte er travlt i sundhedsvæsenet, så kan og skal der være plads til at lytte til patienternes bekymringer, tage deres tvivl alvorligt og svare på deres spørgsmål. Ellers kan og vil der ske for mange unødige fejl.

Som du vil se i videoen, har vi smidt kitlen og skjorten. Det har vi gjort som et symbol på vores budskab om, at sundhedsvæsenet kan og skal blive endnu bedre til at møde patienterne i øjenhøjde og lytte til patienternes bekymringer. Og fordi vi ved, at nogle patienter bliver tavse og tilbageholdende med at sige frem, når de sidder over for en person i hvid kittel. Det kan vi heldigvis gøre noget ved.

For det har stor betydning, hvordan og i hvilken tone sundhedsvæsenet møder patienterne og de pårørende. Ikke bare for patienternes oplevelse af sundhedsvæsenet -- men også for patientsikkerheden. Jo mere man som patient eller pårørende føler sig velkommen til at sige til og fra og stille spørgsmål, jo bedre kan man selv være med til at gøre opmærksom på fejl og misforståelser og sikre et godt og sikkert patientforløb.

Opfordringen er hermed også givet videre til dig, der er patient eller pårørende: Sig frem og stil spørgsmål. Vi er der jo for din skyld. Og næste gang du møder os på sygehuset, har vi selvfølgelig taget kitlen og skjorten på igen.

Med venlig hilsen

Ulla Astman, formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg
Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen
Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd
Karen Stæhr, FOA sektorformand, Social- og Sundhedssektoren
Soile Friis, formand i Danske Lægesekretærer, DL/HK
Beth Lilja, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed
Janne Lehmann Knudsen, kvalitetschef hos Kræftens Bekæmpelse
Birgitte Skøtt Lenstrup, pr- og kommunikationschef i Danmarks Lungeforening
Pia Lawson Smith, reservelæge, anæstesi, Rigshospitalet
Jacob Egevang, patientambassadør, Dansk Selskab for Patientsikkerhed"