Til bords med Parkinson

Oprettet d. 04.11.2014

Parkinsonforeningen får jævnligt forespørgsler om kost. Hvad skal man spise, når man har Parkinson? Giver visse madvarer en bedre døgnrytme end andre, når man får medicin?

Derfor udsender Parkinsonforeningen nu en ny brochure om kost og Parkinsons sygdom.

Brochuren er skrevet af Marie Louise Kjølbye, journalist i Parkinsonforeningen, i samarbejde med klinisk diætist Dorthe Colding, overlæge Tove Henriksen og sygeplejerske Anders Lundetoft Clausen, alle Bispebjerg Hospital, Region H. Norges Parkinsonforbund og Parkinsonforeningens frivillige ildsjæle har bistået med råd og dåd. 

Kostbrochuren er tænkt som et idékatalog, hvor læserne selv kan plukke praktiske tips og ideer. Brochuren giver inspiration til sunde kostvaner, der glæder hjernen og hjertet. Her er gode råd til parkinsonramte, og samtidig kan pårørende og sundhedspersonale læse med om sygdommens årsager og virkninger, og om medicin, der ”konkurrerer” med maden om at blive optaget i kroppen.

Brochuren giver en række praktiske anvisninger på, hvordan kost og spisevaner kan lette nogle af de motoriske og non-motoriske symptomer, som er mest udbredt hos parkinsonramte. Ikke alle parkinsonramte oplever dog de samme symptomer. Husk derfor altid at spørge læge, diætist og evt. ergoterapeut til råds.

Brochuren er inddelt i afsnit, der gør det nemt at finde frem til de forskellige typer problemer og løsninger. Fra gode råd om kostens sammensætning til praktiske tips om hjælpemidler, der kan gøre det lettere at spise og drikke. Desuden rummer brochuren forslag til at stimulere appetit og fordøjelse.  I hvert afsnit opsummeres de gode råd under overskriften: ”Det kan du selv gøre”. Bagest i brochuren findes en kort liste med links til bl.a. hjælpemidler og supplerende litteratur.

God læselyst, og god appetit!

KØB BROCHURE: Kost og Parkinson