Smitter Parkinson fra celle til celle?

Oprettet d. 29.01.2015

Af Louise Hjerting Nielsen

DR-programmet Videnskabens Verden på P1 satte den 27. januar fokus på Parkinsons sygdom med et interessant tema om, hvordan Parkinson opstår og udvikler sig. I programmet diskuterer de to veloplagte værter, Kristoffer Frøkjær-Jensen og Marie Hougaard, en nyere idé om, at Parkinson måske smitter fra celle til celle og slet ikke starter i hjernen, men i tarmen. Hypotesen er godt i gang med at blive bevist, blandt andet med en helt ny metode opfundet på Aarhus universitetshospital af Per Borghammer og kollegaer.

LÆS MERE: Per Borghammer modtog forskningsstøtte i 2014

I programmet forklarer Per Borghammer således, at der ikke er tale om, at sygdommen smitter fra menneske til menneske. Når der bliver talt om smitte handler det mere om, at der er en proces, der går i gang i tarmen og breder sig fra celle til celle gennem nervesystemet og op til hjernen efter mange år.

Teorien er godt på vej til at blive accepteret, men man kan dog stadig ikke fastslå, hvad det præcis er, der starter processen. I programmet fortæller Per Borghammer dog, at mistanken eksempelvis peger på pesticider. Samtidig regner man med, at genetik også spiller en vigtig rolle, hvor visse mennesker er mere genetisk disponerede for at få Parkinson, hvis de udsættes for visse ydre påvirkninger.

Men hvordan beviser man så, at der sker en proces, hvor sygdommen spredes fra celle til celle i tarmen? Først og fremmest er det vigtigt, at man har en god metode til at undersøge nervevævet i tarmen. Derfor er det banebrydende, at de nu på Aarhus Universitetshospital som de første har udviklet en metode, hvor de kan tage billeder af det parasympatiske nervesystem. Dette nervesystem netop beskadiget ved Parkinsons sygdom og er skyld i, at patienterne får forstoppelse osv. Kort fortalt er det lykkedes at finde frem til et bestemt molekyle, som binder sig til en komponent i det parasympatiske nervesystem. Dermed er det nu muligt at visualisere tabet af nerveceller i tarmen.

I programmet fortæller Per Borghammer, hvordan de nu i Aarhus har lavet de første forsøg. I alt har de scannet 24 personer - 12 raske mennesker og 12 mennesker med Parkinson.  Her kan de se, at tyndtarmen hos parkinsonramte er bleg på billederne i forhold til de raske patienter, hvilket er et udtryk for, at de har tabt mange af cellerne i det parasympatiske nervesystem.

Næste skridt er, at de nu vil se på patienter, som lige har fået diagnosen, så de kan se tabet allerede fra diagnosen stilles. Herefter håber de, at de senere kan få fat på en gruppe personer, som måske er 5-10 år fra at få stillet diagnosen. Altså en gruppe potentielle parkinsonpatienter. Spørgsmålet har selvfølgelig været, hvor man finder disse potentielle kommende parkinsonramte. Nyere forskning viser dog, at mange patienter, som lever med REM-søvnforsyrrelser, efter en periode på 10-15 år udvikler parkinsonsymptomer eller noget der ligner. Det giver altså med andre ord en mulighed for at studere patienter lang tid før de eksempelvis begynder at ryste.

Det er de patienter, som de gerne vil have fat på for at se, om de også har tabt signalcellerne i tarmen. Har de det, kan metoden måske bruges til, med en vis sandsynlighed, at stille parkinsondiagnosen langt tidligere.

Det betyder dog desværre, at vi kommer til at vente lidt tid på resultaterne fra Per Borghammer og co. Fra den første gruppe af personer med REM-søvnforstyrrelser bliver scannet, vil der selvfølgelig gå helt op til ti år, før de reelt kan se, hvor mange af disse personer, som efterfølgende udvikler Parkinson. Undervejs skal patienterne scannes løbende og man forestiller sig, at man eksempelvis kan se, hvordan tarmen udvikler sig fra at være normal til at være en tarm med celletab.

I forlængelse heraf er det naturlige spørgsmål så, hvad man skal stille op med de patienter, der potentielt kan diagnosticeres langt tidligere? Hertil svarer Per Borghammer i programmet, at på trods af, at vi her i 2015 stadig ikke har medicin, der kan stoppe sygdommens udvikling, er der talrige lægemiddelforsøg i gang, som alle forsøger at finde en pille, der kan bremse udviklingen og i bedste fald kurere sygdommen. I det sekund, hvor den pille kommer på markedet, gælder det om at finde patienterne så tidligt som muligt.

Vil du vide mere? Lyt til hele den spændende udsendelse via nedestående link og følg med i Parkinson Nyt og her på hjemmesiden.

HØR MERE: P1s Videnskabens Verden

 

Foto: Per Borghammer til Parkinsonforeningens legatuddeling i 2014. Billedet er taget af Ole Wrietsch.