Parkinson Nyt sætter fokus på synkebesvær

Oprettet d. 18.11.2011

Mange parkinsonramte oplever på et tidspunkt, at der opstår problemer med at tygge og synke. I decembernummeret har vi samlet information og en række gode råd med hjælp fra Landsforeningen Multipel System Atrofi, Kost & Ernæringsforbundet samt Norges Parkinsonforbund.

Herunder er samlet et udpluk af de gode råd og erfaringer fra Landsforeningen Multipel System Atrofi, der måske kan være til støtte og hjælp ved måltiderne:

  • Tænk over, om det er rarest at spise alene, eller om der også er en værdi i at spise sammen med andre. Måske kan man vælge begge dele og skifte lidt mellem dem.
  • Sørg for at sidde godt og behageligt ved bordet.
  • Spis små portioner og tag små bidder ad gangen.
  • Sørg så vidt muligt for, at der er ro i omgivelserne, undgå for meget støj.
  • Tag det roligt, det haster ikke! - prøv at være tålmodig.
  • Tyktflydende væsker glider nemmere ned gennem spiserøret.
  • Hvis maden er blendet på maskine, gør det ikke noget, at den ikke er tygget så omhyggelig.

LÆS MERE: Landsforeningen Multipel System Atrofi

I Parkinson Nyt kan du også se to lækre opskrifter, som Parkinson Nyt venligst har fået lov til at viderebringe fra Norges Parkinsonforbund. Begge opskrifter tager højde for synkebesvær.

I 2010 udgav Norges Parkinsonforbund nemlig en lækker bog om Parkinson og ernæring. Bogen hedder ”Med parkinson på kjøkkenet - kosthold, ernæring og opskrifter” og indeholder udover nyttig information om ernæring og Parkinsons sygdom læke opskrifter, der er lavet specielt til denne bog af studenter og lærere ved bachelorstudiet ved Kostøkonomi, ernæring og ledelse ved Højskolen i Akershus.