Ny undersøgelse fra EPDA

Oprettet d. 28.11.2014

EPDA har præsenteret resultaterne af deres seneste undersøgelse. Samtidig mangler de danske parkinsonramte til at besvare en ny undersøgelse om, hvordan Parkinson diagnosticeres. 

EPDA har i september 2014 offentliggjort den største europæiske undersøgelse, som omhandler standarder inden for pleje i Parkinsons sygdom. Undersøgelsen omhandler emner som diagnosticering/konsultation, information og støtte/hjælp.

Resultaterne viser, at to tredjedele af de parkinsonramte diagnosticeres inden for et år, og størstedelen får diagnosen stillet af en neurolog. Neurologen er omdrejningspunktet hos langt de fleste parkinsonpatienter i Danmark, og neurologen ses tre gange årligt (43 %) eller to gange årligt (35 %). En konsultation varer i gennemsnittet 15-30 minutter, hvilket i de fleste tilfælde vurderes passende.

Undersøgelsen kortlægger tillige, at parkinsonpatienter får information om sygdommen fra venner (78 %), Internettet (78 %), Parkinsonforeningen (68 %) og læger (60 %). Herudover finder parkinsonramte, at den kliniske viden om Parkinsons sygdom er meget brugbar, mens der mangler information om andre behandlingsformer , fatigue og humørsvingninger.

Endelig viser undersøgelsen, at parkinsonpatienter finder den største hjælp hos Parkinsonforeningen, fysioterapeuter, neurologer og praktiserende læger i nævnte rækkefølge.

Du kan læses mere om undersøgelsen, ”The Move for Change Results”, via nedenstående links. Desværre kommer teksten fra EPDA og er skrevet på engelsk, men du kan finde både de brede resultater og resultaterne fra Danmark. Vær opmærksom på, at der desværre er et begrænset deltagerantal fra Danmark – kun ca. 4 % af de samlede besvarelser er danske.

LÆS MERE: The Move for Change Results - generelle resultater

LÆS MERE: The Move for Change Results - danske resultater

EPDA har igangsat en ny undersøgelse, hvor vi derfor håber, at flere parkinsonramte vil deltage. Undersøgelsen handler om, hvordan Parkinson er diagnosticeret og håndteret og kan besvares på hjemmesiden indtil den 31. december 2014.

DELTAG: Undersøgelse fra EPDA