Ny film om seksualitet

Oprettet d. 22.02.2019

På Parkinsonforeningens YouTubekanal kan du lige nu finde et interview med den anerkendte israelske sexolog og neurolog Gila Bronner, der fortæller om, hvordan parkinson kan påvirke seksualitet og intimitet.

En af Gila Bronners vigtigste pointer er, at seksualitet ikke kun handler om erotisk berøring. Seksualitet handler også om kys og kram, om følelser, omsorg, hensyn og kærlighed. Selvfølgelig handler seksualitet også om at være tiltrukket af hinanden, men som sexolog ser Gila Bronner desværre ofte, at par, der stopper med at have sex, også stopper med at kramme og røre ved hinanden. Derfor er det er vigtigt at være opmærksom på at bevare intimiteten i sit forhold.

Forskel på kvinder og mænd
Netop i relation til parkinsondiagnosen fortæller Gila Bronner i filmen, at der ofte er forskel på, hvordan mænd og kvinder oplever at få påvirket deres seksualitet. Fælles er, at både motoriske og non-motoriske symptomer kan påvirke eller nedsætte seksualiteten. Nogle parkinsonramte rammes af apati, angst, depression eller træthed. Hvert af disse symptomer reducerer evnen til at indlede aktivitet, herunder intim aktivitet, fysisk berøring, kram og erotik.

Tilsvarende ser man ofte, at parkinsonramte med søvnproblemer vælger at sove i en anden seng end partneren. Fordi søvn er så vigtig, giver dette valg god mening, men det kan samtidig have konsekvenser for intimiteten og nærheden.

”Når det handler om nedsat lyst, ser vi ofte, at mænd er mere påvirkede, idet rystelser eller stivhed i kroppen kan medføre, at deres ophidselse ikke på samme måde forbliver effektiv”, forklarer Gila Bronner og fortæller videre, at man ofte ser, at manden har en mere aktiv rolle under sex. Hvis han samtidig er påvirket af motoriske symptomer, kan det blive vanskeligt gennemføre.

”Det er grunden til, at vi siger, at mænd kan have øget lyst, men lavere tilfredsstillelse, fordi motorfunktionen forhindrer dem i at handle som de plejede. Hos kvinder ser vi derimod, at mange har en lavere lyst, men højere tilfredsstillelse, hvis blot de oplever, at blive kærtegnede og indgå i et meningsfuldt forhold med deres partner. Derfor kan konsekvenserne af sygdommen være meget forskellige”.

Lægen skal skabe plads til at tale om seksualitet
Gila Bronner har lang erfaring med at arbejde med parkinson og undervise sundhedsprofessionelle. Hendes råd til neurologen er enkelt, men vigtigt. Det er neurologens opgave at skabe plads til, at patienten og evt. den pårørende kan tale åbent om seksualitet.

Lægen behøver kun at stille et enkelt spørgsmål, når de i forvejen spørger ind til søvn, forstoppelse og motoriske udfordringer: ”Og hvad med dit seksuelle liv, er der et?”. Med dette spørgsmål giver lægen en kæmpe hjælp. For det er vigtigt at fortælle patienten, at seksuelle problemer også kan være en del af sygdommen. Det er altså ikke ens egen skyld. Derudover er det vigtigt, at lægen er åben for – og opmærksom på – at sende patienten videre til en ekspert. Eksempelvis kan en urolog nogle gange hjælpe mænd, mens en gynækolog kan hjælpe kvinder.

”Mit aller vigtigste råd til patienterne er at tale med lægen, hvis man oplever seksuelle problemer. Hvis du føler, at din læge er utilpas ved at tale om sex, råder jeg til, at du eksempelvis taler med parkinsonsygeplejersken eller en anden fra sundhedspersonalet. Mænd skal ikke være bange for at opsøge en urolog. Kvinder kan eksempelvis have problemer med tørre slimhinder, og her kan lægen også nogle gange hjælpe med råd. Med andre ord, du skal ikke give op”, siger Gila Bronner. 

Vil du vide mere om seksualitet og parkinson? Se filmen med Gila Bronner på YouTube via linket herunder og husk, at du kan abbonere på foreningen derinde. Så får du automatisk besked, når vi lægger nye film op.

SE FILM: YouTube

Filmen er udarbejdet af AbbVie. Interviewet foregår på engelsk, men der er danske undertekster.

Tekst: Louise Hjerting Nielsen
Foto: iStockphoto