Invitation til foredrag 27.september

Oprettet d. 11.09.2017

Kom med til foredrag om den nyeste forskning inenfor parkinsonområdet. Der vil i løbet af aftenen være tre forskere der fortæller.

Prof. Poul Henning Jensen,  Dr. Med.  Aarhus Universitet.

Nervecelleproteinet alfa-synuclein er involveret i sygdomsudviklingen, hvor det klumper sig sammen i såkaldte levy-legemer. Aktuelle teorier er, at udviklingen skyldes, at sammenklumpningen af alfa-synuclein spreder sig fra nervecelle til nervecelle. Det vil sige, at der kan være områder, hvor forandringerne er meget friske, og hvor behandling måske kan gøre nervecellerne raske igen.

Denne forskergruppe har gennemført et længere forskningsprojekt, som har påvist calciumændringer der er snævert knyttet til parkinson-lignende celledegeneration. Foredraget vil gennemgå forskningsprocessen, og hvorfor de mener, det er berettiget at udforske, om koffein bør studeres nøjere i forbindelse med Parkinsons sygdom. Parkinsonforeningen har bevilget et større beløb til at gennemføre et forsøg i musemodeller.   

I de to næste foredrag vil to forskere fra Lundbeck fortælle om deres seneste forskning, hvor de undersøger, hvordan man kan øge nedbrydningen af det sammenklumpede og dårligt fungerende alpha-synuclein – enten i nervecellerne eller uden for nervecellerne.

Malene Ambjørn, PhD, forsker, neurodegeneration, H. Lundbeck A/S vil tale om hvordan vi identificerer nye gener der kan formindske alpha-synuclein patologi i nervecellerne

- Alle nerveceller har potentialet til at nedbryde beskadigede og sammenklumpede proteiner. Hvilke muligheder har de?

- Hvordan kan man udnytte cellens nedbrydningssystem til at fjerne beskadiget alpha-synuclein?

- Hvordan vi har udviklet et screeningssystem til at identificere nye gener fra DUB enzymklassen, der påvirker mængden af sammenklumpet alpha-synuclein pr

- Hvordan vi forestiller os at farmakologiske hæmmere mod udvalgte DUB enzymer kan mindske alpha-synuclein skadelighed i hjerneceller hos personer med Parkinson.

Steffen Nyegaard, PhD, forsker, neurodegeneration, H. Lundbeck A/S vil tale om Makrofager – kroppens skraldemænd

- Hvordan håndterer nervecellerne alpha-synuclein fibriller?

- Makrofager beskytter kroppen og fjerner døde celler, fibriller o.l. Hvordan ser makrofagers funktion ud og hvad sker der, hvis de er fejlregulerede?

- Hvad er relationen til neurodegenerative sygdomme?

- Hvordan forsøger vi at hjælpe makrofagerne med at rydd

 

Arrangementet foregår:

Tid: onsdag d.27 september 17.00-20.00

Sted: H. Lundbeck A/S i Valby Ottiliavej 9 (receptionen)

Der vil blive serveret en sandwich og en vand i pausen.

Alle tre foredrag er på dansk.

 

Du tilmelder dig ved at indbetale 100 kr:

Reg. nr. 2253 konto nr. 6890 174 963

Husk at påføre dit navn.  

Hvis du har spørgsmål vedr. arrangementet:

Diana Holm                    tlf.: 3026 2266

Ulla Mikkelsen                tlf.: 2714 3754