Husk det blå på rejsen

Oprettet d. 20.06.2019

Skal du på ferie med parkinson? Husk at tage det blå EU-sygesikringskort med på rejsen.

Det blå EU-sygesikringskort er et kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Når du rejser til andre lande end ovennævnte, dækker hverken det gule eller blå kort. Hvis du ønsker at være dækket af en sygeforsikring under rejse til disse lande, bør du tegne en privat rejseforsikring hos dit forsikringsselskab.

EU-sygesikringskortet viser, at du har ret til de samme sundhedsydelser og på de samme vilkår som borgerne i det land, du opholder dig i, fx:

  • Udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m.
  • Akut sygdom/tilskadekomst og 'behovsbestemt sygehjælp'. Det er lægen, der afgør, hvilken behandling, der er nødvendig.
  • Nødvendig behandling, hvis du fx har en kronisk sygdom. Også hvis du ved, du kan få behov for behandling på rejsen.

Det blå sygesikringskort dækker kun, hvis lægen, tandlægen eller sygehuset er tilknyttet det offentlige sygesikring. Du kan komme til at betale en del af behandlingen selv, hvis det samme gælder for sygesikrede borgere i landet.

LÆS MERE: Borger.dk

Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke udgifter til hjemtransport. Hvis du ønsker at få dækket udgifter til hjemtransport i forbindelse med sygdom eller dødsfald, skal du tegne en privat rejseforsikring. Der gælder særlige regler for hjemtransport fra Finland, Island, Norge og Sverige.

Kortet dækker ikke planlagt behandling, hvis behandlingen er den eneste grund til, at du er rejst til landet. Behandling, der med rimelighed kan vente, til du er tilbage i Danmark igen, er heller ikke dækket.

Kortet dækker ikke i disse landområder inden for EU/EØS: Andorra, Monaco, San Marino, Øen Man, Kanaløerne.