Hilsen fra formandskabet: Sommeren går på hæld, men corona lurer fortsat

Oprettet d. 26.08.2020

Vi håber, at I alle har haft en god sommer og har haft mulighed for at slappe af med familien. Og selvom vejret i juli måned viste sig fra sin mere normale danske sommerside, med lige sol, regn og blæst, så har det jo her i august budt på masser af sol og hedebølge.

Men her hvor sommeren stille og roligt går på held, og efteråret inden længe melder sin ankomst, og hverdagen begynder at indfinde sig igen, så giver det os også anledning til at evaluere lidt på de sidste par måneder og skue lidt ind i fremtiden.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det seneste halve år har været en underlig periode, som har budt på masser af forandring og nye vaner. Corona meldt sin ankomst, og fra den ene dag til den anden ændrede vores alles verden sig. De mange ændringer har haft stor betydning og konsekvenser for alle Parkinsonforeningens medlemmer - både de der har parkinson og de pårørende.

Vi har løbende talt med medlemmer, der fortæller, hvordan deres hverdag pludselig blev en helt anden, og hvordan de har kæmpet for at få en række nye vaner til at fungere.

Rigtig mange personer med parkinson har på egen krop oplevet den betydning, som lukningen af f.eks. fysioterapien har skabt. Måske er du også en af dem, der blev ramt, da det ikke længere var muligt at gå til holdtræning - et emne som vi i formandskabet har debatteret i et indlæg, der netop er bragt i den elektroniske avis Altinget. Eller måske var du en af de pårørende, der blev påvirket, da du ikke længere havde mulighed for at besøge din nære på plejehjemmet.

Corona har på mange måder haft fatale konsekvenser og budt på en ny hverdag.

Gradvis åbning - men alle skal huske forholdsreglerne
Hen over sommeren er flere og flere ting og aktiviteter åbnet igen. Men i takt med at vi åbner, kan vi desværre også konstatere, at smitten er steget - endnu er smittetrykket ikke alarmerende, men vi kan forsikre jer alle om, at i Parkinsonforeningen følger vi situationen nøje. En ny nedlukning af hele det danske samfund vil helt sikkert have store konsekvenser for mange med parkinson, ikke mindst hvis der igen bliver lukket for holdtræningen hos fysioterapeuten.

Vi støtter naturligvis den gradvise åbning af samfundet, men vi gør også meget for at gøre opmærksom på, at det er vigtigt at sørge for, at befolkningen generelt fortsat husker at holde afstand, spritte hænder og hvad der ellers skal til for at begrænse smitten.

Over sommeren har flere af jer sikkert - som os - ved selvsyn konstateret, hvordan mange danskere lige så stille har glemt flere af de gode vaner, som man havde indarbejdet.

Selvom personer med parkinson i sig selv ikke er i særlig udsat risiko for at få corona, så ved vi også, at mange har andre helbredsudfordringer, hvad enten det er dårligt hjerte, sukkersyge eller andre helbredsproblemer, som samlet set gør, at man skal passe ekstra på. Og i den forbindelse er det uacceptabelt, at man som en person, der føler sig i risikogruppen, skal føle, at man er til besvær eller bliver set ilde til, hvis man beder sine medmennesker om at holde afstand f.eks. i supermarkedet. Netop af samme grund fik vi også produceret et badge, som gør opmærksom på, at man opfordre til holde afstand. 

At alle nu skal bære mundbind i den offentlige trafik er en god ting, og en af de ting som er med til at understøtte, at den almindelige dansker til stadighed bliver mindet om, at corona fortsat lurer, og at vi ikke er tilbage til normalen.

Vi håber snart vi ses
Da corona meldte sin ankomst, aflyste vi alle fysiske aktiviteter i Parkinsonforeningen. Vi åbner i efteråret op for, at der igen gennemføres aktiviteter.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i formandskabet havde glædet os til at komme rundt og besøge mange af jer medlemmer i foreningens kredse og klubber rundt om i Danmark - bl.a. på generalforsamlingerne - men det blev desværre ikke muligt.

Vi ser derfor frem til, at vi - forhåbentlig - inden alt for længe igen kan komme rundt i landet. For det er netop i dialogen med mennesker med parkinson, pårørende og frivillige, at vores forening udvikler sig.

Pas på jer selv og hinanden og tøv ikke med at sende os en mail eller give os et ring, hvis der er noget, I gerne vil vende med os.
 

Mange varme hilsner

Michael Buksti
Landsformand

Allan Bergholt
Næstformand