GODE RÅD TIL FERIESÆSONEN

Oprettet d. 03.07.2013

OBS: Denne nyhed er publiceret i sommeren 2013 - siden er der kommet nye regler for bl.a. det blå sygesikringskort.

LÆS MERE: Det blå sygesikringskort

Rejsesæsonen nærmer sig, og for mennesker, der lever med Parkinsons sygdom, kan der være enkelte gode råd, som er værd at følge, når man skal rejse på ferie.

Det gule sundhedskort

Det gule sundhedskort dækker udgifter til behandling for akut opstået sygdom/ulykkestilfælde på ferierejser og studieture til Færøerne og Grønland samt indenfor EU, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz i op til en måneds varighed. Rejsesygesikringen dækker ikke længere ekstraudgifter til hjemtransport i tilfælde af sygdom eller tilskadekomst under ferien. Det er derfor vigtigt at tegne en privat hjemrejseforsikring, som ofte kan tegnes som led i indboforsikringen. Særlig hjemtransport, som er ordineret af en læge, kan dog fortsat dækkes på rejser til Grønland og Færøerne.

I visse tilfælde kan man også få dækket merudgifter til hjemtransport fra de nordiske lande på baggrund af en Nordisk Konvention. For mennesker med Parkinsons sygdom skal man være opmærksom på, at rejsesygesikringen ikke dækker udgifter til behandling af sygdomme, der var til stede før afrejsen, og som med rimelighed kunne forventes at ville medføre behov for behandling under ferieturen. Som en tommelfingerregel angives, at hvis man har været hospitalsindlagt eller fået ændret sin medicin inden for to måneder før afrejsedagen, vil man som regel ikke få dækket udgifter til evt. behandlingsbehov på feriestedet.

Hvad gør man så?

Kontakt rejsesygesikringen ved SOS inden afrejsen på tlf. 7010 5058 eller 7010 5055 og få oplyst, om en særlig vurdering er nødvendig. Denne vurdering kan resultere i et bindende skriftligt forhåndstilsagn om, at man er omfattet af rejsesygesikringen vedrørende den kroniske sygdom. SOS skal have tilsendt en lægeerklæring, som man selv skal betale, for at de kan vurdere sagen. På SOS´ hjemmeside kan man teste, om man behøver at få foretaget en medicinsk forhåndsvurdering. Se flere oplysninger om rejsesygesikringen på www.sundhed.dk eller via regionernes hjemmeside www.regioner.dk.

Det blå EU-sygesikringskort

Det blå sygesikringskort skal man have, hvis man skal være på ferie i mere end 30 dage eller hvis du ved, at du vil få behov for behandling under din ferie. Kortet bruges også, hvis du skal på erhvervsrejse i EU. Kortet giver kun ret til de samme ydelser, som borgerne i det pågældende land har, dvs. du kan komme til at betale en del af behandlingen selv. Det blå kort er gratis og kan fås i kommunens Borgerservice. Hvis man skal på ferie i lande uden for dækningsområdet, skal man selv tegne en privat