Forsøg med mus: Nyt gennembrud?

Oprettet d. 19.05.2014

Siden DR fredag den 2. maj fortalte, at forskere på Lunds Universitet muligvis har fundet en ny og lovende metode til bekæmpelse af Parkinsons sygdom, har Parkinsonforeningen modtaget adskillige interesserede henvendelser.

I indslaget fortæller forskeren bag projektet, Angela Cenci-Nilsson, hvordan forsøg på mus har vist, at forskerne ved at stimulere et særligt protein, kan sætte adskillige processer i gang, som bremser sygdomsforløbet og genskaber de skader på bevægelsessystemet, som sygdommen forårsager.

I Parkinsonforeningen har vi også med stor interesse fulgt nyheden. Endnu er resultaterne spæde, men formanden for foreningens forskningsråd, Lene Werdelin, udtaler, at projektet bestemt lyder lovende, da det er seriøse forskere der står bag. Men der er selvfølgelig (som altid) forskel på forsøg på mus og på mennesker.

Til juni kommer den store internationale MDS-konference til Stockholm, hvor der i 5 dage vil være fokus på bevægeforstyrrelser fra 8.-12. juni 2014. MDS er forkortelsen for Movement Disorder Society og er en sammenslutning af eksperter og fagpersoner med fokus på bevægeforstyrrelser, herunder Parkinsons sygdom. I 2013 deltog flere end 2500 personer i konferencen i Sydney fra 75 lande verden over og Lene Werdelin håber, at vi efter denne konference vil kunne sige mere om resultaterne fra Lund – blandt andet deltager et par medlemmer fra foreningens forskningsråd samt landsformanden og direktøren i konferencen.

Parkinsonforeningen har også været i dialog med forskeren bag projektet. I den seneste tid har hun modtaget mange spørgsmål fra interesserede personer, der gerne vil deltage i de kliniske forsøg, der involverer mennesker. Til det svarer Angela Cenci-Nilsson, at planen for at teste på mennesker endnu ikke er på plads. Processen med at organisere og planlægge kliniske test tager lang tid og er omkostningstung. Sammen med sine kollegaer er hun derfor i gang med at planlægge de næste skridt og hun forventer ikke, at forsøg vil kunne påbegyndes før om minimum 2-3 år.

Af hensyn til de, der har haft diagnosen i flere år finder hun det også nødvendigt at nævne, at de eksperimentelle resultater tyder på, at denne potentielle nye behandling kun er effektiv, hvis den er startet tidligt i sygdomsforløbet.

Så snart Parkinsonforeningen modtager ny viden, vil dette fremgå som nyhed her på hjemmesiden. Indtil da kan man måske finde flere spændende informationer i pressemeddelelsen fra Lund.

LÆS MERE: Pressemeddelelse fra Lund

SE INDSLAG: DRs indslag (starter ca. 12.38 minutter inde i programmet)

LÆS MERE: DRs omtale

 

(Foto: iStock)