Corona og parkinson

Danmark står overfor en større genåbning den 21. april, hvor blandt andet forsamlingsforbuddet hæves. Myndighederne anbefaler dog stadig, at man begrænser sociale kontakter (opdateret 16.04.2021).

Corona

Nyheden opdateres løbende. Senest opdateret 16. april 2021.

Danmark står overfor en større genåbning den 21. april, hvor blandt andet forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 10 personer udendørs. Myndighederne anbefaler dog stadig, at man ikke mødes mere end fem personer i private hjem, og at man begrænser sociale kontakter.

Vær opmærksom på, at eksempelvis fysioterapiklinikker som en del af sundhedsvæsenet fortsat er åbne for patienter.

Coronapas
Flere spørger til coronapas for ikke-digitale. Vi har fået oplyst, at man ved vaccination nu kan få det tilsendt, såfremt man ikke er digital. Ved test kan man få dokumentation ved antigentest (kviktest), hvis man venter på stedet. Det er et krav til de steder, der har aftale med det offentlige. Man regner med, de andre private udbydere følger efter. Man har ikke fået løst det for PCR-testen, da man først får svar efter 48 timer, og det er for lang tid at vente. Postvæsnet er ikke en mulighed, så man overvejer, om man enten kan henvende sig på teststedet 48 timer efter, eller om der kan laves en aftale med praktiserende læge.

Det er muligt på coronasmitte.dk at printe et coronapas ud, hvis man ikke er fritaget for e-post og kan få andre til at hjælpe.

SE MERE: Sådan bruger du coronapasset

Hvis man af medicinske årsager eller på grund af fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke kan få foretaget en COVID-19 test, kan man undtages for krav om coronapas hos frisører, massører eller på cafeer mv. hvor der ellers stilles krav om et sådan. Det fremgår af retningslinjerne for ansvarlig indretning af liberale serviceerhverv, at børn under 15 år samt personer, der af medicinske årsager eller som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en covid-19 test, kan undtages.

Børn og unge kan vise identifikation for at dokumentere alder, mens undtagelse af andre årsager ”kan ske på baggrund af en vurdering af troværdigheden af kundens udsagn”. Dvs. at man indtil videre baserer sig på samme ”tillidsmodel” som vi kender fra ”undtagelsesbadgen”.

BESTIL: Undtagelsesbadge

Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd

  • Gå i selvisolation hvis du har symptomer på COVID-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus
  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hold afstand – og bed andre tage hensyn

Er du i særlig risiko for et alvorligt forløb, når du har parkinson?
Personer med parkinson kan have større risiko for et mere alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med coronavirus. Det skyldes, at mange er over 65 år. Man ved således, at personer på 65+, og især mænd, har større risiko end yngre for et mere kompliceret sygdomsforløb. Patienter over 65 år uden underliggende anden sygdom har således 2 til 3 gange større risiko for indlæggelse og intensiv behandling end personer i alderen 19 til 64 år.

Især personer med fremskreden parkinson vil være i risikogruppen afhængig bl.a. af sværhedsgraden af Parkinsons sygdom, alder, køn, fysisk tilstand, symptomer som fx fejlsynkning, vejrtrækningsproblemer og demens.Tillige kan anden underliggende sygdom have konsekvenser. Det kan fx være diabetes mellitus, kronisk lungesygdomme og hjertekarsygdomme.

Der er ikke noget, der tyder på, at personer med parkinson generelt har et svækket immunsystem. Men de kan være mere udsatte for at få lungebetændelse, bl.a. fordi også åndedrætsmusklerne kan være angrebne af sygdommen og evt. fejlsynkning kan også øge risikoen for lungebetændelse.

Hvad kan du selv gøre, hvis du er i særlig risiko?
Hvis du lever med parkinson er det altid en god ide at blive vaccineret mod influenza og lungebetændelse (pneumokokker). Det er også væsentligt at sikre et optimalt D-vitamin niveau og supplere med D-vitamin tilskud i vintermånederne. Ligeledes er en normal indtagelse af C-vitaminer vigtig.

Er du i særlig risiko, bør du få individuel rådgivning af den læge eller parkinsonneurolog, som følger dig og dermed har det bedste kendskab til din historik, herunder om der er andre sygdomme, som bringer dig i særlig risiko.

Hvornår får du tilbudt en vaccine?
Alle voksne vil modtage et tilbud om vaccination mod corona via e-boksen eller per brev, hvis man ikke bruger e-boks. Det vil ske, når man står for tur.

MERE INFORMATION: Få information om vaccinen

Besøg på plejehjem
Ældre på plejehjem med besøgsrestriktioner har hidtil kunnet få besøg af den nærmeste pårørende i egen bolig og yderligere to nære pårørende i besøgsrum – dog maks. to ad gangen – hvis det konkrete påbud har givet mulighed herfor. Fra den 18. december er reglerne blevet mere fleksible.

Der bliver mulighed for, at flere besøg kan foregå i den ældres bolig. Der kan – som i dag – dog kun være to besøgende ad gangen. Der ændres således ikke på, hvor mange der kan komme på besøg, men der bliver mulighed for, at besøgene kan foregå under mere hyggelige og hjemlige forhold.

Som udgangspunkt kan besøg fra både den nærmeste pårørende og de to yderligere nære pårørende foregå i borgerens egen bolig, men det er afgørende, at plejehjemmene sikrer, at besøgene kan gennemføres sundhedsmæssigt forsvarligt.

LÆS MERE: Besøg på plejehjem

Fasthold din træning
Parkinsonforeningen anbefaler, at parkinsonpatienter tager kontakt til deres fysioterapeut og aftaler, hvilke træningsmuligheder der er under den vederlagsfri ordning. Holdtræning er ved at blive genoprettet med respekt for de udmeldte retningslinjer.

Vi opfordrer til, at man som parkinsonpatient fastholder egentræning og gode motionsvaner fx med daglige gåture, hjemmetræning mm.

På foreningens YouTube-kanal finder du en række træningsfilm udviklet til dig, der lever med parkinson – blandt andet dette samlede træningsprogram udviklet af fysioterapeut Finn Egeberg Nielsen.

Gode medicin-råd
Det er vigtigt som parkinsonpatient at være opmærksom på, at man ikke er ved at løbe tør for medicin. Det er også en god idé at fremskaffe en kopi af den medicinliste, som både din egen læge og din parkinson neurolog har adgang til, såkaldt FMK=Fælles Medicin Kort. Din egen læge og parkinson neurolog har pligt til at holde listen opdateret. Ring evt. til parkinsonsygeplejersken og anmod om at få sendt en kopi. På listen kan du skrive navnet på din neurolog og vedkommendes kontaktinfo. Tag listen med på hospitalet, hvis du har lavet rettelser på listen og skulle blive indlagt. Men hospitalet har også en kopi af listen.

Relaterede nyheder

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.