Cellestudie giver håb

Oprettet d. 28.05.2018

Mængden af kalcium falder markant, når nerveceller rammes af Parkinsons sygdom. Men bliver kalciumniveauet holdt stabilt, kan alvorlige symptomer hos Parkinson-patienter måske forebygges.

Det viser et nyt laboratoriestudie fra Aarhus Universitet, publiceret i det videnskabelige tidsskrift EMBO reports.

Førsteforfatter på studiet er Cristine Betzer, civilingeniør og phd., der er tilknyttet hjerneforskningscenteret Dandrite, Aarhus Universitet.

”Studiet peger på, at det er meningsfuldt at behandle mod kalciumforstyrrelser, så nervecellerne beskyttes. Det kan være med til at forhindre, at sygdommen udvikler sig så invaliderende, som den ellers ville”, siger Cristine Betzer.

Også formand for Parkinsonforeningens forskningsråd, Hartwig Siebner, mener, at undersøgelsen har stort potentiale.

”Forskerholdet viser en sammenhæng mellem proteinophobning i cellerne og regulering af kalcium ved Parkinsons sygdom. Proteinet alpha-synuklein klumper sig sammen i cellerne og aktiverer en kalciumpumpe som kaldes ”SERCA”. Aktiveringen af pumpen ændrer kalciumniveauet i neuronerne, som medfører skadelige virkninger på cellernes funktion.

Undersøgelsen giver muligvis nye terapeutiske muligheder. Hvis man kunne forhindre, at alpha-synuklein-klumper aktiverer calciumpumpen, kan man måske beskytte nervecellerne og bremse sygdommen. Udfordringen er nu at ”oversætte” forskningsresultaterne på cellulært niveau til en klinisk brugbar terapi,” skriver Hartwig Siebner i en kommentar. 

 

(Illustration: iStockphoto)