Boganmeldelse: Shaken not stirred

Oprettet d. 28.01.2019

Boganmeldelse af Jette Andersen,
Formand for Parkinsonforeningens yngrearbejde

Shaken, not stirred – parkinson og gleden ved livet af Jan Kærup Bjørneboe.

Forfatteren til bogen Shaken, not stirred er tidligere koncerndirektør i fødevarebranchen i Norge og mærkede som 55-årig de begyndende tegn på parkinson. Da han fik diagnosen, gik han helt i sort i 60 minutter, men besluttede sig så for én ting: Fight back! Bjørneboes mål med denne bog er et forsøg på at ”Fighte back” ved at sprede viden og kundskab om sygdommen til folk med parkinson, pårørende, behandlere og samfundet, så der kommer flere midler til forskning, træning og rehabilitering.

Bogen er en fin og tilgængelig indføring i Parkinsons sygdom, rent historisk, hvad angår symptomer, behandlingsmetoder og forskning, samt personlige beretninger, herunder Jan Kærup Bjørneboes egen.

Bogen er bygget op som interviews med de personer/instanser, der er vigtige for at kunne forstå Parkinsons sygdom, krydret med flotte og sigende billeder og gode citater om at leve et godt liv med parkinson. Bjørneboe kommer hele vejen rundt om sygdommen via med interviews med neurologen, forskeren, fysioterapeuten, logopæden, diætisten, sexologen, generalsekretæren for Norges Parkinsonforbund, men også de pårørende, både ægtefæller, børn og børnebørn.

Selvfølgelig er der også personlige beretninger fra forskellige folk med parkinson, for som fysioterapeuten Per Ola Wold-Olsen siger i bogen: ”Har du set én parkinsonpatient, har du set én! Sygdommen er individuel”.

Jeg synes, bogen er en fremragende bog, hvis man er nydiagnostiseret med parkinson, eller mangler viden om, eller forståelse for sygdommen. Bogen er let læselig på trods af, at den er skrevet på norsk.

Bogen kan købes for 375 norske kroner plus fragt. Du skal blot skrive en mail til Jan Bjørneboe på Jan.Bjorneboe@hotmail.com.