Bøger om hjernen

Oprettet d. 12.04.2019

Mangler du en god bog om hjernen? I marts var Parkinsonforeningen med til at markere Hjerneugen. I den forbindelse har alle foreninger udvalgt en række bøger, som involverer netop deres mærkesag.

Der er skrevet masser af god litteratur, hvor livet med en sygdom i hjernen spiller en central rolle. Så uanset om du er til digte, bestsellere, page-turnere, kærlighed, klassikere eller tegneserier, så er her noget for dig.

Parkinson
"Korrektioner" af Jonathan Franzen er en underholdende og kompleks roman, som sætter fokus på den moderne familie og om gamle og nye tider. Den handler om kvinden Enid, der i næsten halvtreds år har passet og plejet sin familie, men pludselig begynder det hele at gå op i limningen. Hendes mand, Alfred, er blevet ramt af parkinsons, mens de voksne børn er ramt af enten depression eller arbejdsløshed. Enid føler sig nødsaget til at gøre noget, og derfor arrangerer hun en traditionel julefest i St. Jude for familien. Men vil det hele forløbe efter planen?

”Shaken, not stirred – parkinson og gleden ved livet” af Jan Kærup Bjørneboe. Forfatteren til bogen Shaken, not stirred er tidligere koncerndirektør i fødevarebranchen i Norge og mærkede som 55-årig de begyndende tegn på parkinson. Da han fik diagnosen, gik han helt i sort i 60 minutter, men besluttede sig så for én ting: Fight back! Bjørneboes mål med denne bog er et forsøg på at ”Fighte back” ved at sprede viden og kundskab om sygdommen til folk med parkinson, pårørende, behandlere og samfundet, så der kommer flere midler til forskning, træning og rehabilitering.

Bogen er en fin og tilgængelig indføring i Parkinsons sygdom, rent historisk, hvad angår symptomer, behandlingsmetoder og forskning, samt personlige beretninger, herunder Jan Kærup Bjørneboes egen.

Hvis det ikke lyder som noget for dig, så anbefaler vi også ”Lucky Man” af Michael J. Fox.

Epilepsi
”Det store onde” af David B. Den franske tegner David B. har med DET STORE ONDE skabt en hudløs og dybt personlig tegneserie om sin bror, sin familie og sig selv. De to brødre Pierre-Francois (David B.) og Jean-Christophe vokser op med forældrene og lillesøsteren Florence udenfor Orleans i 1960’erne. På overfladen virker familien som alle andre, men da Jean-Christophe omkring ti-års alderen begynder at få nogle voldsomme anfald, ændres deres liv drastisk. De indleder en ørkenvandring af konsultationer hos landets bedste læger og kirurger, men uden held. Jean-Christophe er epileptiker, men da der endnu ikke findes nogen effektiv medicin, er han dømt til social stigmatisering.

Hvis en tegneserie ikke lige er dig, så er der mange andre gode bøger med epilepsi som tema. Epilepsiforeningen anbefaler også dem her:

Elsa Morantes ”Historien” (”La storia,” 1974), hvor drengen Useppe har epilepsi og dør meget ung i status epilepticus. Han har nedarvet sygdommen fra sin mor, der har undfanget ham, da hun blev voldtaget af en tysk besættelsessoldat, der misforstod det epileptiske anfald hun fik under samlejet som en voldsom orgasme.

”Idioten” af Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij. Den russiske forfatter led selv af epilepsi og brugte den ofte i sit litterære værk. Hovedpersonen i ”Idioten” er fyrst Myshkin, der har epilepsi og romanen har bl.a. en enestående beskrivelser af lange indledende faser til kompleks partielle og generaliserede krampeanfald.

I flere af Johannes V. Jensens (1873-1950) Himmerlandshistorier findes en mand med øgenavnet Lindby-Skytten, der lider af epilepsi. Og for nylig udkom børne- og spændingsbogen ”Anfald og Tryllestøv” af Martin Vinther Madsen, der handler om Frederik, der har en lillesøster med epilepsi og drager ud for at finde en kur.

Cerebral parese
“Nike” af Casper Eric. Casper Eric, der bl.a. er vinder af Michael Strunge-Prisen, har selv cerebral parese, og hans handikap spiller en central rolle i hans digte. ”Nike” er ét langt digt, der handler om mennesker - først det ydre og siden det indre. Med udgangspunkt i sin cerebral parese, der gør at han halter, sætter Eric stigmatiseringen af den anderledes fremtoning i spil og problematiserer ’det anderledes’ fra forskellige vinkler.

Hvis digte ikke lige er dig, så anbefaler CP Danmark (tidligere Spastikerforeningen) også ”Spastiker på fuld tid!” af Cindie Bøgevig, børnebogen ”Vi vil vinde” af Ann Mari Urwald og ”Seje mor” af Monica Lylloff.

Alzheimer
”En fortælling om at glemme” af Stefan Merrill Block har Alzheimer som sit tematiske omdrejningspunkt. Historien udfoldes i to spor: På en gård i Texas kæmper den gamle eneboer, Abel Haggard, mod urbaniseringen, der kryber ind på hans gård og liv, men det er svært at holde fast i fortiden og nostalgien, når man får Alzheimer. Et andet sted i Texas sidder den 16-årige Seth Waller, hvis mor har fået Alzheimer og er kommet på plejehjem. Den intelligente, men ensomme og lidt socialt handicappede teenager kaster sig ud i at ville opspore sin mors familie for at blive klogere på den særlige afart af Alzheimers, hun lider af.

Hvis du gerne vil have lidt flere bøger med Alzheimer som tema, som har Alzheimerforeningen også disse forslag:  ”Lidt Af Far” af Frederik Lindhardt, ”Drengen, der blev væk - mor, mig og demensen” af Ina Kjøgx Pedersen, ”Elizabeth er forsvundet” af Emma Healey, ”Den gamle konge i eksil” af Arno Geiger, ”Heksen og legebarnet – venskab i den tredje alder” af John Rasmussen, ”Stadig Alice” af Lisa Genova, ”Om min mor” af  Tahar Ben Jelloun og ”Skyggelys” af Marianne Hesselholt.

Blodpropper og andre erhvervede hjerneskader
”Du forsvinder” af Christian Jungersen er en djævelsk og filosofisk kærlighedsroman. Mia er lærer. Frederik leder en privatskole. På en ferietur til Mallorca med deres sekstenårige søn begynder Frederik at opføre sig underligt. Det viser sig, at han har en hjernesvulst, der gradvist har ændret hans personlighed. Mia må nu beskytte sig selv og deres søn mod det afstumpede og fremmede væsen, der bor i hendes mands krop. Da Frederik afsløres i et millionbedrageri, begynder et spil om skyld og ansvar, for er den skyldige ham selv eller hjerneskaden?

”Broderparten” af Joan Dansberg. En dag finder Maria ud af, at hendes hjerneskadede og demente mand, Bjørn, ikke blot er på besøg hos sin bror, men at han er blevet bortført. Maria bliver herefter bombarderet med beskyldninger, om at hun vil slå sin mand ihjel og har forsøgt at tilrane sig magten i firmaet. Bag beskyldningerne står Bjørns bror, Stefan, der prøver at overtage Maria og Bjørns firma.

Hvis ingen af de to bøger fanger din interesse, så anbefaler Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen også ”Der brænder en ild” af Pia Rydahl, ”Manden der forvekslede sin kone med en hat” af Oliver W Sacks og ”En splintret verden - en hjerneskade og dens følger” af A. R. Luria.