Foredrag om hjerneforskning og musik

Oprettet d. 27.06.2018

Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og spiller musik? Hvordan påvirkes vi af musik – fysisk, følelsesmæssigt og sprogligt? "Lundbeck-eftermiddagen" sætter i 2018 fokus på musik med et foredrag onsdag den 19. september 2018 kl. 17.00-20.00.

Peter Vuust fortæller her, med udgangspunkt i sin forskning og i sin karriere som jazzmusiker, om hvordan hjernen bearbejder musik, om forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner, om musikkens sociale betydning og om menneskets musikalske udvikling. 

Når vi foretager os noget, der gavner artens overlevelse, udløses der et stof i hjernen, som vækker en følelse af nydelse – og vi ved, at oplevelsen af musik gør det samme. Musikken er altså vigtig for os, men på hvilken måde? I bogen Musik på hjernen undersøger Peter Vuust, hvad der sker i hjernen, når vi lytter til og spiller musik. Bliver vi klogere? Mere opmærksomme eller følsomme over for andre? Og hvad med sproget – hvordan hænger det sammen med vores opfattelse af musik?

Musikkens betydning for livsglæde og livskvalitet er i fokus disse år i Parkinsonforeningens projekt Dans med Parkinson, der gennemføres i et samarbejde med Trygfonden. Når man deltager i en dansetime, er man ikke længere patient eller pårørende - man er danser. Ligeledes oplever vi, at rytmisk musik kan få parkinsonramte, der knap kan gå et skridt, til at gå i takt til musikken. Hvis man systematisk anvender musik i sin træning, vil man muligvis kunne udskyde progressionen af sygdommen.

Når man danser eller i øvrigt bevæger sig til rytmisk musik, udløses der indtil flere signalstoffer i hjernen, der synes at kunne supplere/erstatte medicin for parkinsonramte. Dette gælder ikke blot for dopamin, det signalstof parkinsonramte mangler, men også for serotonin, nor-adrenalin og måske flere, som tilsammen gør, at man på trods af parkinson kan få et godt liv.

LÆS MERE: Peter Vuusts hjemmeside (eksternt link)

I pausen vil der blive serveret sandwich og lidt at drikke.

Tilmelding
Man tilmelder sig ved at indbetale 100 kr. på reg. nr. 2253 kontonr. 6890 174 963. OBS: Det er vigtigt kun at notere navn og telefonnummer i meddelelsesfeltet.

Spørgsmål rettes til Diana Holm, 3026 2266 eller Ulla Mikkelsen, 2714 3754

Tid og sted
Arrangementet foregår onsdag den 19. september 2018 kl. 17.00-20.00 hos medicinalfirmaet Lundbeck, Otiliavej 9, 2500 Valby (Receptionen). 

 

Tidspunkt: 
Wednesday, 19. September 2018 - 17:00