Beretninger fra voksne børn

Syv voksne børn har valgt at skildre deres historie om, hvordan det er at have en mor eller far med Parkinson.

Beretningerne vidner om, at Parkinson er en meget individuel sygdom. Man kan derfor ikke læse sig frem til, hvordan ens parkinsonramte forælder vil have det om 5, 10 eller 15 år. Beretningerne kan dog stadig give en forståelse for, hvorfor ens syge forælder opfører sig på en bestemt måde eller har ændret sig efter diagnosen. Beretningerne illustrerer ligeledes, at børn af parkinsonramte forældre håndterer sygdommen på meget forskellig vis.

En stor tak til de modige børn, som har valgt at skrive deres personlige historie. Enkelte navne er ændret efter ønske fra forfatteren.

Charlotte og Sara
Charlotte og Sara fortæller i interview-genre, hvordan det har været som teenager at have en far, der fik diagnosen Parkinson. Charlotte og Sara er i dag i midten af 20’erne, og deres fædre har haft Parkinson i omkring 10 år. Karakteristisk for Charlotte og Saras beretning er, at deres tilgang til at leve som barn af en parkinsonramt forælder har været meget forskellig trods de mange fællestræk.

LÆS MERE: Charlotte og Saras beretning

Lise
Lise fortæller om, hvordan det er at have en far, der har haft Parkinson i ca. 5 år. Hun er selv i starten af 40’erne med børn og bor en time fra forældrene.  Faren ’dealer’ godt med sygdommen, og moren er der til at hjælpe. Lise husker sig selv på, at moren har brug for støtte og omsorg, da sygdommen også har ændret hendes liv. 

LÆS MERE: Lises beretning

Margit
Margit fortæller om, hvordan det er at have en far med Parkinson og selv være i midten af 30’erne med fuld fart på karrieren. Som datter af en parkinsonramt far har Margit valgt at bruge sin tid på sine kære samt lært at sætte pris på det, man har.

LÆS MERE: Margits beretning

Kirsa
Kirsa fortæller om, hvordan det er at have en mor, som hallucinerer og er blevet dement. Det er en trist historie, men desværre også et af de mange ansigter, som Parkinsons sygdom kan have.

LÆS MERE: Kirsas beretning

Luna
Luna fortæller om, hvordan det er at have en mor i den fremskredne fase af sygdommen. Laura er i midten af 30’erne og har måtte hjælpe meget til efter, at faren døde.

LÆS MERE: Lunas beretning

Susanne
I bogen ’At leve ved siden af kronisk sygdom’ fortæller Susanne åbenhjertet om, hvordan det er at leve med en far, som har Parkinsons sygdom. Susanne beskriver, hvordan familien håndterede, at faren fik Parkinson i en alder af kun 45 år, frustrationerne over et komplekst sundhedsvæsen samt søskendes forskellige måder at håndtere sygdommen på.

LÆS MERE: Susannes beretning