Parkinson og COVID-19

Fra den 1. februar 2022 ophører alle restriktioner. Da smitten er høj i samfundet, skal vi dog stadig passe på hinanden. Læs med her og bliv klogere på COVID-19 i relation til parkinson, anbefalinger fra myndighederne og aktuelle restriktioner.

Indholdsfortegnelse

Er du i særlig risiko med parkinson?

Personer med parkinson kan have større risiko for et mere alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med coronavirus. Det skyldes, at mange er over 65 år. Man ved således, at personer på 65+, og især mænd, har større risiko end yngre for et mere kompliceret sygdomsforløb. Patienter over 65 år uden underliggende anden sygdom har således 2 til 3 gange større risiko for indlæggelse og intensiv behandling end personer i alderen 19 til 64 år.

Især personer med fremskreden parkinson vil være i risikogruppen afhængig bl.a. af sværhedsgraden af Parkinsons sygdom, alder, køn, fysisk tilstand, symptomer som fx fejlsynkning, vejrtrækningsproblemer og demens. Tillige kan anden underliggende sygdom have konsekvenser. Det kan fx være diabetes mellitus, kronisk lungesygdomme og hjertekarsygdomme.

Der er ikke noget, der tyder på, at personer med parkinson generelt har et svækket immunsystem. Men de kan være mere udsatte for at få lungebetændelse, bl.a. fordi også åndedrætsmusklerne kan være angrebne af sygdommen og evt. fejlsynkning kan også øge risikoen for lungebetændelse.

Hvad kan du selv gøre, hvis du er i særlig risiko?

Hvis du lever med parkinson er det altid en god ide at blive vaccineret mod influenza og lungebetændelse (pneumokokker). Det er også væsentligt at sikre et optimalt D-vitamin niveau og supplere med D-vitamin tilskud i vintermånederne. Ligeledes er en normal indtagelse af C-vitaminer vigtig.

Er du i særlig risiko, bør du få individuel rådgivning af den læge eller parkinsonneurolog, som følger dig og dermed har det bedste kendskab til din historik, herunder om der er andre sygdomme, som bringer dig i særlig risiko.

Myndighedernes anbefalinger

På coronasmitte.dk har de danske myndigheder samlet fælles informationsindsats under COVID-19. Her kan du altid finde de gældende restriktioner, se pointer fra pressemøder mv.

LÆS MERE: Coronasmitte.dk


Fra den 1. februar 2022 ophører alle restriktioner. Da smitten stadig er høj i samfundet, anbefaler myndighederne dog, at man fremover fortsat er opmærksom på smitteforebyggende tiltag.

Sygehuse og plejehjem opfordres til fortsat at stille krav om anvendelse af coronapas og mundbind for besøgende for at beskytte sårbare og ældre. Epidemikommissionen anbefaler ligeledes forebyggelse af smitte gennem regelmæssige test og Sundhedsstyrelsens 6 gode råd om smitteforebyggelse.

Coronapas vil fortsat være relevant i forbindelse med udlandsrejser, ligesom at erhvervsdrivende, private kulturinstitutioner og foreninger fortsat har mulighed for frivilligt at fastsætte restriktioner – herunder krav om coronapas.

Retningslinjer for aktiviteter i Parkinsonforeningen

Da smitten stadig er høj i samfundet, er det vigtigt, at vi stadig passer på hinanden.  Ved aktiviteter, hvor mange personer samles stående samtidig indendørs, og hvor der derfor kan være særlig høj risiko for smittespredning, bør man følge råd om at lade sig vaccinere, om god håndhygiejne og afstand.

Til Parkinsonforeningens arrangementer kan det fortsat være en god idé at lade sig teste med en hjemmetest og selvfølgelig undgå at møde op, hvis man har symptomer eller tror, at man kan være smittet.

Tabletbehandling

Der er udviklet en ny tabletbehandlingsmulighed, som kan reducere risikoen for alvorlig sygdom ved corona. Den kan anvendes til personer med corona i særlig risiko fx høj alder. Tabletbehandlingen skal dog igangsættes hurtigt for at virke – senest på femtedagen efter at symptomerne er begyndt.

Læs derfor gerne den pjece fra Sundhedsstyrelsen, som du finder via linket.

PJECE: Tabletbehandling for covid-19 

Hjælp til at blive vaccineret

Der er oprettet en ny landsdækkende hjælpelinje drevet af Røde Kors, som man kan ringe til og få hjælp til at blive vaccineret. På vaccinationshjælpelinjen kan man nu bl.a. booke en frivillig ledsager, hvis man ikke selv har mulighed for at komme afsted til vaccination. Personale på f.eks. et botilbud, en pårørende, frivillig eller lignende vil også kunne booke på borgerens vegne. Hjælpelinjen vil også kunne informere om, hvor man lettest bliver vaccineret i sit nærområde. Hjælpelinjen har telefonnummer 3529 9660 og er åben for opkald dagligt mellem 10 og 16.

LÆS MERE: Hjælpelinjen

Psykiske reaktioner på corona-situationen

Parkinsonforeningen lancerede i foreåret 2021 en kort podcast, hvor du blandt andet kan møde psykolog Charlotte Jensen. Podcasten blev udviklet som en introduktion til en række online kredsarrangementer i foråret 2021, hvor Charlotte holdt oplægget ”Corona nu 1 år senere – en psykologisk vinkel”.

I oplægget kommer Charlotte ind på psykiske reaktioner på corona-situationen, både isolation og evt. frygt for smitte samt hvordan vi vænner os til at bevæge os ud i en verden med lavere smitterisiko.

Vi udsender regelmæssige nyhedsmails fra Parkinsonforeningen.
Skriv dig op her.