Eksperter advarer

Parkinsonforeningens forskningsråd har kigget på stamceller som behandlingsform og råder til forsigtighed.

Private klinikker og hospitaler i blandt andet Tyskland og Kina tilbyder behandling med voksne stamceller til mennesker med Parkinsons sygdom og andre sygdomme. Virkningerne er endnu ikke videnskabeligt dokumenteret, og behandlingen er ikke godkendt som behandlingsform. Parkinsonforeningens forskningsråd har kigget på sagen og advarer patienter mod at bruge tusindvis af kroner på en behandling, der med den svenske ekspert Per Odins ord ”i bedste fald er uskadelig”.

I Parkinson Nyt november 2009 skrev den danske forskningsgruppe omkring Parkinsons sygdom og stamceller følgende:

”Der er ikke tvivl om, at stamceller af den rigtige type, som allerede vist ved transplantation af dopaminerge nerveceller fra fosterhjernen på sigt vil kunne bruges til behandling Parkinsons sygdom, men det er uetisk, når klinikker forsøger at tjene penge på behandlinger uden
dokumenteret effekt.

Som bekendt er dette imidlertid ikke ualmindeligt i dag. Ingen kan bebrejde patienter eller pårørende i at holde sig orienterede om og overveje »alternative behandlingsmuligheder«, men ingen bør lade sig snyde eller udsætte sig for risici uden på forhånd at have undersøgt forholdene grundigt, og søgt professionel vejledning.

Lige nu kan der kun rådes til forsigtighed, og anbefales at man væbner sig med tålmodighed indtil der er udført regulære og dokumenterede kliniske undersøgelser."