Medicin

Parkinsonmedicin er en vigtig del af dit liv med Parkinsons sygdom. Viden om medicinen og sygdommen kan gøre det lettere for dig at håndtere dine symptomer. Viden kan også lette dit samarbejde med neurolog, parkinsonsygeplejerske, fysioterapeut og andre behandlere.

Husk, at dine behandlere ikke kan se ind i dig, men er afhængige af, at du fortæller, hvordan din sygdom og din medicin påvirker dig. Også hvis du oplever bivirkninger.

LÆS MERE: Bivirkninger

Ikke to forløb med Parkinsons sygdom er helt ens. Derfor skal din medicinering skræddersys. Medicinen dæmper symptomerne og er helt central for dit velbefindende.

HVORDAN VIRKER MEDICINEN?
Dopamin er et af kroppens mest virksomme signalstoffer, der er tæt forbundet med hjernens belønningssystem. Sammen med andre signalstoffer sørger dopamin for, at dine hjerneceller ’talersammen’. Dopamin påvirker din lystfølelse, din appetit og dine bevægelser. Derfor påvirker det både dit humør, dine bevægelser og din fordøjelse, når hjernen mangler dopamin.

Parkinson-medicinen øger mængden af dopamin i hjernecellerne og råder dermed bod på hjernens underskud af stoffet. Parkinsonmedicinen helbreder ikke sygdommen, men holder dine symptomer nede.

Sammen med fysisk træning er medicinen vigtig for at sikre, at du får et godt liv med parkinson. Fysisk træning kan sikre, at kroppen optager medicinen mere effektivt.

AFTAGENDE EFFEKT
Med årene kan effekten af medicinen blive mindre. Du kan opleve svingninger, hvor medicinen ikke længere holder styr på symptomerne. Man taler om, at medicinen har ’aftagende effekt’. Det skyldes, at de celler, medicinen skal virke på, bliver mindre aktive. Mange bruger også begrebet 'off'. 

Andre behandlingsformer kan måske komme på tale med tiden, fx medicinpumper eller DBS-operation - det er det, man kalder avanceret behandling.

LÆS MERE: Aftagende effekt

LÆS MERE OM MEDICIN
Når du har parkinson, er det vigtigt at du ved, hvordan medicinen påvirker kroppen. Parkinsonforeningen har derfor udgivet en brochure med viden til dig, der har brug for informationer om parkinsonmedicinen, dens virkninger og bivirkninger. Brochuren kan downloades gratis eller bestilles hjem via nedenstående link.

BROCHURE: Medicin og parkinson

MEDICINKORT
Mange personer med parkinson tager tabletter flere gange i døgnet – og også ofte flere typer medicin. Både i hverdagen, og når man skal ud og rejse, kan det derfor være en god idé at medbringe et lille kort, hvorpå ens ordinerede medicin er oplistet med navn, styrke og indtagelsestidspunkt.

LÆS MERE: Download medicinkort