Egenomsorg - Hvad kan man selv gøre?

Tre ting er vigtige for at give kroppen de bedste muligheder for reparation og restitution: fysisk træning, frihed for stress og et stimulerende livsmiljø.

Den der er syg, har sikkert bemærket, at man bliver stresset i forskellige situationer. Alle store forandringer medfører stress. Den positive stress giver kraft og energi, men man bør undgå den negative stress. Det er når man ikke selv kan påvirke sin situation at stressen bliver negativ og opleves som besværlig. Man må finde sin egen metode til at slappe af på. Finde tidspunkter for sig selv hvor man foretager sig noget man kan lide at gøre. Det er også vigtigt, at man får tilstrækkelig med søvn hver nat, og at soveværelset er mørkt, køligt og stille, når man skal sove.

Det gælder om at lære tilstrækkelig meget om sygdommen, så man føler sig tryg og kender og forstår lægemidlernes virkning. Man skal sætte fokus på sine muligheder, forsøge at tænke positivt, leve regelmæssigt og opstille realistiske mål.

Nogle gange kan det være rart at læse om andre, der har stået i samme båd. Hvordan reagerede de, hvad er deres erfaringer og hvilke gode råd vil de give videre. 

LÆS MERE: Om træning

LÆS MERE: Medicinsk behandling