Foredrag om stamcellebehandling i Lund

Oprettet d. 20.07.2017

Fem svenske parkinsonpatienter påbegyndte i 2016 behandling med fosterstamceller i Lund.

I England er et tilsvarende antal parkinsonpatienter behandlet efter denne metode inden for rammerne af det store europæiske studie, TransEuro. Studiet, som er EU-financieret, skal være vurderingsgrundlag for, om denne metode kan blive en fremtidig behandling af Parkinsons syge.

Men behandlingen er kontroversiel. Dels anvender man celler fra aborterede foster – og det er jo f.eks. ikke tilladt i Danmark, og dels viste 2 amerikanske studier i begyndelsen af 2000 foruroligende resultater i form af svære bivirkninger, hyperkinesier /overbevægelser, hvilket medførte at denne type behandling blev sat i bero i lang tid fremover.

Men efter europæiske forskere siden hen har nærstuderet de amerikanske studier og videreudviklet metoden, er transplantationerne nu genoptaget i regi af TransEuro. Og forskerne håber, at man i fremtiden skal kunne gå over til at anvende stamceller i stedet for celler fra fostre.

Nu har du mulighed for at møde en af de involverede patienter og neurologen Håkan Widner. Jeanette Johansson fik sine første parkinsonsymptomer som 39-årig, og i januar 2016 blev hun transplanteret med humane stamceller. Håkan Widner er professor i neurologi og klinikchef ved “Skånes universitetssjukhus” og leder af Transeuro-projektet I Lund i Sverige.

I august gæster Jeanette Johansson og Håkan Widner københavn ved et arrangement arrangeret af Regionssamarbejdet i Hovedstads-regionen, den gruppe, som hvert år i september står for Lundbeck-eftermiddagen.

Vi mødes den 24. august kl. 18.30 i Herlev Teater Bio, Herlev Bygade 30, 2730 Herlev.

Her vil først Håkan Widner fortælle om Transeuro og fostercelle- behandlingen. Efter en pause, hvor der vil være lidt at drikke vil Jeanette Johansson fortælle, hvordan hun har oplevet det på sin egen krop.

Man tilmelder sig arrangementet ved at indbetale 40 kr. pr deltager på:  Reg.nr.: 2253 konto nr. 6890 174 963 med angivelse af eget navn.

LINK: Jeanette Johanssons Facebook                       

Tidspunkt: 
Thursday, 24. August 2017 - 18:30